Ne becsüld alá a túrázást: készülj fel az erdőjárásra, mint a profik

túrázás,
Billion Photos/Shutterstock - Billion Photos
csak okosan a sport hete túra túrázás sportcipő
Túra és túra között hatalmas különbség lehet, de annyi azonos mindegyikben, hogy jól át kell gondolni, mi kerüljön a hátizsákodba. Egészen másképp kell felkészülni egy pár órás kirándulásra, és megint másképp egy egész napos, netán több napos kiruccanásra. Nézzük, mik azok, amiket semmiképp ne hagyj otthon!

A túrázás méltatlanul alulértéket sport, aki nem járja rendszeresen a termszetet, hajlamos azt gondolni, hogy egyenlő a kirándulással. Sokan úgy vélik, hogy a madárcsicsergős erdőben, jól kitaposott ösvényen kirándulni nem nagy ügy: és ez így is van, már ami a sportértékét illeti. Fontos azonban, hogy a tanösvényeken való kirándulást, ahol pihenőpadokon eszegeted a szendvicsedet köszönő viszonyban sincs azzal, amit túrának hívunk. Az utóbbi, ha úgy választasz terepet és távot, a szervezetet erősen igénybevevő mozgásforma, amire nem mindegy, miként készülsz fel. 

A sportcipő nem túracipő, és soha nem is lesz az!

A túra alatti közérzetedért a leginkább a cipőd felel. A kezdő túrázó hajlamos elindulni sportcipőben az útra, ám ez nagy hiba. A városi sportcipőket nem a köves, gyökeres, esetleg sziklás talajra tervezték, ha azt húzod fel, garantált, hogy a cipőd és a lábad is megsínyli a kalandot. Válassz kifejezetten jó tapadású túracipőt, hogy alacsony vagy magasszárú, az terepviszony vagy egyéni preferencia kérdése. Tudnod kell, hogy egyik túracipő se tart örökké, ha elkezdenek kopni a talpáról a tapadásért felelős részek, cseréld le. Az is fontos, hogy ha két méret között hezitálsz, a nagyobbat válaszd, ugyanis lefelé menetnél a kisebben jó eséllyel fájni fog a lábad.

túracipő, szikla, túrázás
Sportcipő helyett mindig válassz masszív túracipőt vagy -bakancsot. 
Forrás: Shutterstock

Szerezz be technikai ruházatot!

A pamutpóló és a rövidnadrág célszerűnek tűnik, de egész biztosan rossz választás. A pamut magába szívja a nedvességet és jó sokáig meg is tartja, ami elég kellemtlen érzés, a farmer rövidnadrág pedig könnyen kidörzsöli a combodat. Válassz kifejezetten túrázásra való technikai ruházatot, ami, ha megizzadsz, pillanatok alatt megszárad rajtad. A legtöbb nem csak praktikus, de nagyon jól is néz ki. Nyáron viszonylag egyszerű dolgod van, télen pedig a kabátra kell hangsúlyt fektetned. A jó túrakabát kapucnis, vízhatlan és könnyű, amit kora tavasszal és ősszel icipicire össze tudsz hajtani és belefér a hátizsákodba. Elengedhetetlen a polár mellény, sál, sapka és kesztyű, hatalmas előnyük, hogy melegek és könnyűek. 

túra, ruha,
Szerezz be technikai ruházatot: hálás leszel magadnak érte. 
Forrás: Shutterstock

Nem mindegy, milyen a zoknid

túrazokni
Kifejezetten túrára legyen tervezve a zoknid is: így kevesebb vízhólyaggal megúszod. 
Forrás: Shutterstock

A zoknira ugyanaz igaz, mint a cipőre: fontos, hogy kifejezetten túrára legyen tervezve. Apróságnak tűnik, de így elkerülheted vagy késleltetheted a fájdalmas vízhólyagok kialakulását. Fontos, hogy sose indulj el váltózokni nélkül, a legjobb, ha más típusú, mint ami rajtad van, így biztosan nem fogja ugyanott nyomni a lábadat. 

Pro tipp: ha megpihensz, vedd le pár percre a cipődet és a zoknidat is, meglátod, sokkal jobb lesz utána folytatni az utadat. 

Megfelelő hátizsákot válassz!

A városi, vékony vállpánttal rendelkező hátizsák biztosan nem lesz kényelmes túrázás közben. Remek zsákok közül választhatsz egészen kicsi és nagyobb méretekben is. Jó, ha illeszkedik a hátadhoz, és előnyös, ha párnázott, szélesebb a vállpántja, az pedig külön jó, ha elől is össze tudod kapcsolni. Ha fontos, hogy néhány holmi a kezed ügyében lehet, használj övtáskát is.

Hiking,And,Camping,Equipment,In,Forest.,Backpack,,Water,Bottle,And
Fontos, hogy a hátizsákod is kényelmes és könnyű legyen.
Forrás: Shutterstock

Víz mindig legyen nálad!

A legfontosabb, amit mindig vigyél magaddal, az a víz. Bár sok helyen vannak ivókutak, erre inkább ne bazírozz. Fejenként minimum 2-3 liter legyen nálatok, soknak tűnik, de el fog fogyni. (Télen se indulj el víz nélkül, de akkor a folyadék felét inkább termoszban, tea formájában vidd magaddal.)

Egy kis harapnivalót is tegyél a zsákodba!

Néhány szendvics (nem romlandó dolgokkal), néhány energia-, müzli- vagy fehérjeszelet, esetleg szőlőcukor, és meg is vagy. Nem kell degeszre enned magad, de ha megéhezel, legyen mihez nyúlnod.

Esőkabát mindig legyen nálad!

Bármilyen jó idő is van, egy zápor vagy zivatar bármikor kialakulhat. Egy könnyű, kicsire összecsomagolható esőkabát biztosan elfér a táskádban. Egy felhőszakadástól nem biztos, hogy teljesen megvéd, de később leszel csurom víz benne.

Sapkával, kalappal védekezz a napszúrás ellen!

A túra során gyakran érheti a nap közvetlenül a fejedet, egy baseballsapka tökéletes arra, hogy hogy elkerüld a napszúrást. Ha nagyon meleg van, időnként vizezd be.

A fényvédő ne maradjon otthon!

A napvédelemről nem lehet eleget beszélni. Ha egész nap kint vagy a szabadban, válassz spf 50-es krémet, és 2-3 óránként kendd újra. A fényvédőhöz rögtön hozzá is csaphatsz néhány csomag kéztisztító kendőt, ha nem akarsz koszos kézzel az arcodhoz nyúlni. Léteznek fényvédős stiftek és permetek is, azok is jó választást jelentenek, bár nem mindenki szereti őket.

A turistatérkép hatalmas biztonságot jelent

túrázás, napvédelem,
A napvédelemről nem lehet eleget beszélni: télen is szükséges, tavasszal és nyáron pedig kötelező.
Forrás: Shutterstock

A térképed lehet papír alapú is, de nagyon jó, ha applikációt használsz, ami térerő és biztos gps-jel nélkül is rögzíti az útvonaladat, ha netán eltévednél. A legtöbb app navigációval is rendelkezik, így kisebb eséllyel tévedsz el. Ha nagyobb túrára indulsz, a legcélszerűbb már otthon elkészíteni a tervet online, ami persze az úton módosítható. Ha még nem vagy rutinos, olvass utána a turistajelzéseknek is, azok ismerete megkönnyíti a tájékozódásodat.

A fejlámpa (és elem) nem biztos, hogy kell, de legyen!

Ha úgy is tervezed, hogy sötétedés előtt kiérsz az erdőből, számolj azzal, hogy esetleg nem így történik. Egy fejlámpa kicsi és könnyű, de nagyon hasznos lehet.

Az okostelefon és powerbank elengedhetetlen

okostelefon, powerbank,
Az okostelefon és powerbank elengedhetetlen, de legalábbis ajánlott.
Forrás: Shutterstock

Ha feltöltött okostelefonnal indulsz el, 7-8 óra után nagy eséllyel lemerül (pláne, ha fotózol és a gps is be van kapcsolva). A megoldást ez esetben a powerbank jelenti. Az okostelefonod nem csupán a tájékozódást segíti, ha minden kötél szakad, segítséget is kérhetsz, ráadásul - ha nem akarsz profi gépet cipelni magaddal - meg tudod örökíteni a látottakat.

Logisztika

Bár a hátizsákodba nem tudod beletenni, de a fejedben mindenképp legyen meg, hogyan fogod zárni a kirándulást. Ha tömegközelekedést veszel igénybe, tájékozódj, hogyan jutsz haza, mi a legkésőbbi időpont, amikor lakott területre kell érned. A "kell" természetesen nem szigorú szabály, ha nem ijedsz meg egy kis kalandtól, egy kis (vagy nem olyan kicsi) pluszgyaloglással vagy autóstoppal is megoldhatod az A-ból B pontba jutást. Ha extra biztonságra vágysz, akkor pedig azt nézd meg, hogy a környéken hol tudsz megszállni, ha minden kötél szakad.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.