Rémisztő: már a méhlepényben is egyre több a műanyag

terhesség, orvos, kórház
VGstockstudio/Shutterstock - VGstockstudio
placenta műanyag szennyeződés méhlepény
A műanyagok nem bomlanak le, így egyre több bajt okoznak. Felhalmozódnak az egész világon, bálnák tüdejében, az Antarktiszon, sőt, még az Everesten is. És az emberi szervezetben, például a méhlepényben.

A műanyagok - mint kiderült -, az emberi szervezetben is jelen vannak. Egyelőre nem tudni, milyen károkat okoznak, de az már tény, hogy a gyulladások nagy részét ennek köszönhetjük. 2020-ban derült ki, hogy a méhlepény sem képes védeni magát a műanyagszennyeződéstől, így a műanyagok a magzatot is megbetegíthetik. Az elmúlt években több kutatás is foglalkozott ezzel a problémával. 

Az egyre kifinomultabb módszerekkel dolgozó kutatók pedig egyre ijesztőbb képet festettek elénk a placenta és a mikroműanyagok kapcsolatáról.

2024-ben pedig egy 64 szövetmintát vizsgáló tanulmány is született. Ez arra mutat rá, hogy egyre több mikroműanyag halmozódik fel a placentában és a szervezetben, több, mint amennyi a véráramban van. Ez az adat hátborzongató, még akkor is, ha az egészségre gyakorolt hatását nem ismerik - írja a Köpönyeg.

Továbbra is rendszeresen műanyagot kenünk az arcunkra

A kozmetikumok jelentős százaléka tartalmaz mikroműanyagot a Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint. Tizenegy ismert márka 664 terméke közül 502 esetében találtak mikroműanyagot egy korábban bemutatott jelentés szerint.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.