Felejtsük el a kalóriák számolgatását, egy egyszerűbb módszerrel sokkal könnyebb egészséges életmódot folytatni - állítja a szakértő

Forrás: Shutterstock/Marilyn Barbone -
gyógyszer szakértő étel egészséges
„Az ételben lévő kalóriák másodlagos jelentőséggel bírnak a súlyunk és egészségünk szempontjából" - állítja Andrew Jenkinson bariátriai sebész tanácsadó. Elmondása szerint azonban létezik valami, ami felpörgeti az anyagcserét, segít a fogyásban, csillapítja a gyulladást, és boldogabb, hosszabb élethez vezethet, ez pedig nem más, mint az egészséges és tápanyagban gazdag étel. 

Annak ellenére, hogy sokan megszállottan számolják a kalóriákat, Jenkinson - aki súlycsökkentő műtétekre és laparoszkópos eljárásokra specializálódott a londoni Harley Streeten - úgy véli, hogy a kalóriák kevésbé fontosak, mint az, amit a szerveztünkbe bevitt táplálék tesz a testünkkel és az agyunkkal. Határozottan kitart amellett, hogy ha az emberek drogként kezelnék az ételt, és bizonyos ételeket „mérgezőnek", másokat pedig „gyógyszernek" tekintenének, sokkal könnyebben tudnának egészségesebb életmódot folytatni.

Felejtsük el a kalóriák számolgatását, egy egyszerűbb módszerrel sokkal könnyebb egészséges életmódot folytatni - állítja a szakértő, Forrás: Shutterstock/Marilyn Barbone

„Ha megértjük, hogy az étel ugyanúgy működik, mint egy gyógyszer, és hogy a gyógyszer lehet gyógyító hatású és mérgező is, akkor az ételről alkotott elképzelésünk megváltozik. Ennek a tudásnak a birtokában a kezünkbe kerül a kulcs egy egészségesebb élethez. Ezáltal megtanuljuk, hogy egyes ételek milyen hatással vannak a szervezetünkre, a mentális egészségünkre és szép lassacskán elkezdünk vágyni a jó ételek iránt" - magyarázza a szakértő, aki legújabb könyvében arról ír, hogy az ételek különböző összetevői olyan üzeneteket hordoznak, amelyeket a szervezet ugyanúgy értelmez, mint a drogokat.

„Nem az ételben lévő kalóriák azok, amelyek közvetlenül felfelé vagy lefelé tolják el valaki súlyát, hanem ezek a jelek" – mondja.

Miután valaki elfogadta, hogy az étel olyan, mint egy kábítószer, meg kell tanulnia, hogy melyek a jó élelmiszerek „drogjai", és melyek a rosszak.

„Ez megváltoztatja az egész pszichénket az élelmiszerrel kapcsolatban és ez a fajta változás szórakoztatóbb, lelkesedéssel fogadható, és nem csak az akaraterőn múlik."

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.