Gondoltad volna? Az idegtudományok doktora a hollywoodi komika

Friends (Season 1)
Warner Bros Television -
tudomány diploma hollywood sztárok
Ha a hollywoodi sztárokra gondolunk, ritkán jut eszünkbe, hogy akár az eszükért is szerethetnénk őket, pedig sokan közülük komoly, nehezen megszerezhető egyetemi végzettséggel rendelkeznek. Jöjjenek a sztárok, akik a tudományos életben is megállnák a helyüket.

Vígjátékok nevettetői, akcióhősök, tragikák és komikák, akikről hajlamosak vagyunk azt gondolni, az életben is olyanok, mint a filmvásznon.

Hollywood erős embere, a Szila kriminológus
A jobb kezében Brutus, a bal oldalon pedig Hobbs, Hollywood kriminálpszichológusának, Rocknak.
Forrás: Forrás: Facebook/Dwayne The Rock Johnson

Hollywood „Sziklája” Dwayne „Rock” Johnson

Az egykori profi pankrátor, testépítő, az akciófilmek és vígjátékok sztárja, világhírű színész és producer... Na, és mi még? Pszichológus és kriminológus. És, ha ez még nem lenne elég, fiziológus is. 

A fiziológia, magyarul élettan a biológia egyik ága, amely az élő szervezetben lezajló folyamatok okait és törvényszerűségeit vizsgálja.

COURTENEY COX, DAVID SCHWIMMER, JENNIFER ANISTON, LISA KUDROW, MATT LEBLANC and MATTHEW PERRY in FRIENDS, 1994, directed by GAIL MANCUSO, GARY HALVORSON, JAMES BURROWS, MICHAEL LEMBECK and PETER BONERZ. Copyright WARNER BROS. TELEVISION.
A kép jobb szélén a Jóbarátok bohókás Phoebe-je, azaz Lisa Kudrow
Forrás: WARNER BROS. TELEVISION

Lisa Kudrow

A leginkább a Jóbarátok Phoebe-jeként ismert Emmy-díjas amerikai színésznő, humorista, énekes, forgatókönyvíró és producer, a mulattatás nagymestere. No meg a biológiáé: a színésznő ugyanis biológus diplomát szerzett, majd pszichológia szakon is begyűjtött egy oklevelet. 

Forrás: Forrás: AFP/Getty Images/Frederic J. Brown

Hugh Laurie

Nem mindig volt profi színész a brit sztár, mielőtt ismertté vált, antropológiát és régészetet tanult, nem is akárhol, a Cambridge Egyetemen, ahol diplomát is szerzett. Érdekes tény még a legendás Dr. House karakteréről leginkább ismert színészről, hogy korábban profi evezős volt, ám az olimpiai felkészülése alatt mononukleózist kapott, ami miatt sportolói álmai szertefoszlottak.

B - Semi-Exclusif - Soirée "Kering Women in Motion Award" lors du 76ème Festival International du Film de Cannes
Rebel Wilson a jogban szerzett jártasságot mielőtt színésznő lett
Forrás: OLIVIER BORDE / BESTIMAGE

Rebel Wilson

Nem ő az első, aki a rendezők eszébe jut, ha drámai karaktert kell eljátszani, sőt, kimondhatjuk, hogy bugyutábbnál bugyutább szerepeket bíznak rá, és ő remekül hozza is az elvártat. Pedig nem egy ostoba nőről beszélünk: Dr. Rebel Wilson végzettségét tekintve jogász.

Ashton Kutcher a testvére szívbetegségére keresett gyógymódot, így lett biokémikus
Forrás:AFP

Ashton Kutcher

Rebel Wilson férfi párja, már ami a szerepeit illeti: az általa játszott karakterek sem az eszükről híresek, ám a színész annál is inkább. Ashton Kutcher nem akármilyen diplomával bír, a színész, aki egykor Demi Moore férje is volt, biokémikus. 

Mayim Bialik a kórosan elhízozz Prader-Willi szindrómás betegeken szeretett volna segíteni
Forrás: Forrás: AFP

Mayim Bialik

Az Agymenőkben Amy-t, Sheldon Cooper menyasszonyát, majd feleségét játszó színésznő, bár kiváló komika, nem tanult színészmesterséget. Tanult helyette mást: Mayim Bialik az idegtudományok doktora, akinek az egyik fő kutatási területe a Prader-Willi-szindróma volt.

A Prader-Willi szindróma egy ritka genetikai eredetű betegség, melyet bizonyos gének hiánya okoz, ami a központi idegrendszer, azon belül a hipotalamusz működését érinti a legjobban. A betegségben szenvedők nem éreznek jóllakottságérzést, csak folyamatos éhségérzetet, ebből kifolyólag túl sokat esznek és elhíznak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.