Alvási praktikák, melyek segíthetnek, hogy jól aludj az érettségi hetén

álmatlanság, alvás
Shutterstock -
koncentráció érettségi vizsgák pihenés nyugalom
Nem mindegy, hogy hogyan alszol az érettségi hetén. Kialvatlanul koncentrációs problémák léphetnek fel. A sikeresebb eredmény érdekében elengedhetetlen a jó minőségű alvás. Íme néhány praktika, amely az elalvásodat segíti.

Az érettségi hetén a jó minőségű alvás jelentős szereppel bír. Egy jól kialakított alvási rutin segíthet a koncentráció fenntartásában, a memória javításában és az idegi feszültség csökkentésében.  

Szabályos alvási rend 

Próbáljunk meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, hogy testünk és elménk hozzászokjon egy meghatározott alvási rendhez. Ez segít optimalizálni az alvás minőségét és így könnyebben felébredhetünk reggelente. 

Nyugtató tevékenység alvás előtt 

Készítsük fel az elménket az alvásra egy nyugtató tevékenységgel a vizsgákkal teli időszakban. Olvashatunk, relaxációs gyakorlatokat végezhetünk vagy meditálhatunk. A legjobb, ha elalvás előtt már nem a tananyagra koncentrálunk, hiszen, ha kellően felkészültünk a vizsgára, nem az utolsó pillanatokban fogjuk megváltani a világot. Legjobb, ha kerüljük az elektronikus eszközök használatát is. A képernyő fénye serkenti az agy mükődését és megnehezítheti az elalvást.  

alvás alvó nő
Alapvető jóllétünkhöz járul hozzá a megfelelő alvás
Forrás: Shutterstock

Kerüljük a koffeint és az ételeket az esti órákban 

A koffein élénkítő hatása akár több órával a fogyasztás után is érezteti a hatását. Kerüljük a koffeines italokat és a nehéz ételeket, amelyek stimulálhatják az emésztést, hogy ne zavarjanak be a nyugtató alvásban. 

Kellemes környezet 

Biztosítsuk, hogy az érettségi hetén az alvási környezetünk nyugodt és kényelmes legyen. Akár be is sötétíthetjük a szobát, használhatunk kényelmes párnákat, matracot. Fontos, hogy olyan hőmérsékletben aludjunk, amely számunkra kellemes.  Jó, ha elalvás előtt alaposan kiszellőztetünk, friss levegőben könnyebb elaludni. Amennyiben fázósak vagyunk gondoskodjunk takaróról, teremtsük meg a számunkra legideálisabb körülményeket. Alkalmazhatunk aromaterápiát, aromagyertyát, diffúzort - ez utóbbi párásítja is a levegőt. A levendula például nyugtató hatású, segíti az alvást. De válassz olyan illatot, ami kifejezetten jó érzéseket kelt benned.

Testmozgás 

Ne feledkezzünk meg a rendszeres napi testmozgásról sem. A mozgás segít az alvás minőségének javításában. Érdemes a vizsgák után kocogni, biciklizni vagy sétálni egy nagyot. Nem csak a fejünket tudjuk kiszellőztetni ilyenkor, de gyorsabban elalszunk majd. 

Ezek a praktikák segíthetnek az alvási szokásaink optimalizálásában, javíthatják a mentális és fizikai teljesítőképességeinket a vizsgák során. Az egészséges alvás nem csak vizsgaidőszakban, hanem az általános jóléthez is alapvető fontosságú. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.