Inzulinrezisztencia ellen fogyassz sejtérzékenységet növelő ételeket

Fit,Young,Woman,Fighting,Off,Sweets,And,Candy
Shutterstock/Copyright (c) 2018 Tijana Moraca/Shutterstock. No use without permission. - Tijana Moraca
inzulinérzékenység inzulinrezisztencia cukorbetegség étel
Az inzulinrezisztenciát, amely lassan népbetegséggé válik, a cukorbetegség előszobájaként is szokták emlegetni, és gyakran valóban csak akkor derül ki, amikor diabétesszé alakul. Pedig kialakulása megelőzhető lenne, amelyben segíthetnek bizonyos ételek és kiegészítők is.

Az inzulinrezisztencia egyre gyakoribb Kutatások szerint az inzulinrezisztencia bizonyos ételek fogyasztásával nemcsak megelőzhető, de vissza is fordítható. 

inzulinrezisztencia
Az inzulinrezisztencia nem játék
Forrás: dreamstime

Mi az inzulinrezisztencia, milyen tünetei vannak?

Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrát anyagcsere zavara: az anyagcsere-folyamatban részt vevő szervek (máj, izmok, zsírszövet) érzéketlenné válnak az inzulinra, amelynek következtében csökken a sejtek cukorfelvétele.

Jellemző tünetei: 

  • falásrohamok, 
  • cukoréhség, 
  • szénhidrátdús ételek elfogyasztása utáni idegesség, fáradékonyság
  • túlsúly, amely főleg hasi zsírpárnák formájában jelenik meg, 
  • depresszió, fáradtság, rossz közérzet
  • menstruációs zavarok, PCOS, akár meddőség
  • éjszakai izzadás, gyakori ébredés
  • változatlan életmód melletti hízás
  • kimaradó étkezés esetén hipogliémiás tünetek, mint remegés, feszültség, izzadás
  • sportolás közbeni vércukorszintesés

 

Az inzulinrezisztencia kialakulásának okai

A genetikai hajlam mellett az ülő, mozgásszegény életmód, a rendszertelen táplálkozás, a fokozott stressz és önmagában az elhízás is okozhatja az anyagcserezavart.

inzulinrezisztencia fermentált ételek
A savanyúságok, fermentált ételek segítenek inzulinrezisztencia esetén
Forrás: Daniel_Dash/Shutterstock.

Mit egyél, hogy megelőzd vagy visszafordítsd a kialakult inzulinrezisztenciát

Amellett, hogy követed az orvosod kezelési utasításait, mozogj többet, sportolj, ami két oldalról is támad, hiszen a sejtek glükózfelvevő képességének növelése mellett a stresszt is oldja. Emellett egyél olyan ételeket, amelyek növelik a sejtek inzulinérzékenységét, csökkentik a falásrohamokat és/vagy lassítják a szénhidrát-felszívódást. 

A következő ételeket építsd be az étrendedbe és rendszeresen fogyaszd

  • savanyúságokat, fermentált ételeket, almaecetet, citromlevet (ne önmagában), mert növeli a sejtek inzulinérzékenységét
  • zöldfűszereket, pl. petrezselymet, bazsalikomot, mentát, oregánót, tárkonyt stb., mert ezek is növelik a sejtek inzulinérzékenységét
  • kurkumát, amely egy 2009-es tanulmány szerint hatékonyabban növelte a glükózfelvételt, mint a receptre felírt gyógyszer, egy másik vizsgálat szerint napi 250 mg kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) 9 hónapig tartó bevitele megelőzte a 2-es típusú diabétesz kialakulását
  • fahéjat, mert lassítja a vele együtt fogyasztott étel felszívódását, ezzel a vércukorszint emelkedését is, ugyanakkor javítja a sejtek inzulinfelvevő képességét
  • magas rosttartalmú zöldségeket, mert minden zöldség, amit megeszel, csökkenti a falásrohamokat, lassítja a szénhidrát felszívódását és növeli a sejtek inzulinérzékenységét
  • jó minőségű zsírok, mint az extraszűz-olívaolaj, az avokádóolaj vagy a halolaj

A finom ételek mellett vannak olyan természetes táplálékkiegészítők, amelyek csökkentik a vércukorszintet, növelik a sejtek inzulinfelvevő képességét. 

Mio-inozitol

Korábban B8-vitaminként tartották számon, ám az inozitol (mint kiderült) nem vitamin. A szervezetünk is képes előállítani cukorból, és hogy azután inzulinérzékenyítő anyagként viselkedjen, vagyis hozzájáruljon az inzulin hormon megfelelő hasznosításához. A kutatások alapján a por formában és kapszulaként is kapható mio-inozitol segít 2-es típusú cukorbetegség, inzulinrezisztencia és metabolikus szindróma esetén, de hormonális problémák (PCOS, termékenységi gondok, PMS) és hangulatzavarok esetén is hatásos lehet. 

Berberin

Számos növényben megtalálható természetes vegyület, amely 2-es típusú cukorbetegekkel végzett vizsgálatok alapján ugyanolyan kimutatható mechanizmussal csökkenti a vércukorszintet, mint a betegség kezelésére általában használt vényköteles gyógyszer hatóanyaga: csökkenti az éhomi (éhgyomorra mért) vércukorszintet, növeli az inzulinérzékenységet és glükózfelvételi képességet, csökkenti a testsúlyt és az inzulinrezisztenciát.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.