Csendbe burkolózva - Így teszi tönkre a kapcsolatot, ha a párod némasággal büntet

párkapcsolat, veszekedés
Dikushin Dmitry/Shutterstock - Dikushin Dmitry
párkapcsolat némaság érzelmek
Vigyázz! Intő jel a kapcsolatban, ha a párod úgy kezeli a konfliktusokat, hogy inkább nem szól hozzád és érzelmileg elfordul tőled.

Minden párkapcsolatban vannak veszekedések, de ezek szeretettel, empátiával és őszinte beszélgetéssel a legtöbb esetben kezelhetőek. Ám ha a helyzet feloldása elmarad, és csak duzzogás, sértődöttség és érzelmi elfordulás követi a nagy viharokat, akkor ez intő jel arra, hogy mielőbb új alapokra kell helyezzétek a viszonyotokat.  

Amikor gyilkos a csend 

Ha a partnered csendbe burkolózik, az egyfajta büntetés és az érzelmi manipuláció eszköze. Azonban fontos felismerni a különbséget a vitában tartott szünet és a kapcsolatromboló némaság között.  

Egy heves veszekedés során nem baj, ha tartunk egy kis szünetet. Sőt, kifejezetten javíthat a kialakult helyzeten, ha nem vágunk mindent kontrollálatlanul a partnerünk fejéhez, hanem inkább félrevonulunk és lehiggadunk kicsit.

A némaság, az érzelmi elfordulás azonban egy teljesen más helyzet. Erről akkor beszélhetünk, ha a partner rideggé és elutasítóvá válik. Ha nem lehet vele beszélni a problémáról, ha kérdéseinkre egyszavas válaszokat ad és láthatóan kerül mindenfajta interakciót. 

Ez az érzelmi bántalmazás és a zsarolás egy formája.  

Egy nehéz érzelmi játszma, ami kétségeket, rossz érzést és lelkiismeret-furdalást ébreszthet benned. A rideg megközelíthetetlenség arra sarkallhat, hogy bocsánatot kérj akkor is, ha nem érzed magad hibásnak, és engedj a partnered követeléseinek, csak azért, hogy enyhítsd a feszültséget. A némaságba burkolózás azért is kapcsolatromboló hatású, mert az intimitás csökkenéséhez és fokozott szorongáshoz vezethet. 

Mi áll a viselkedés hátterében?  

Tudni kell, hogy aki a némaságot és az érzelmi elutasítást választja egy párkapcsolati vitában, nem biztos, hogy tudatosan alkalmazza a manipulációnak ezt a formáját. A némaságba burkolózás oka az is lehet, hogy a partner egyszerűen nem tanulta meg a saját érzéseinek kezelését. Nem tudja, hogyan fejezze ki megfelelően, amit érez, ezért inkább a bezárkózás mellett dönt.  

párkapcsolat
A némaságba burkolózás oka az is lehet, hogy a partner egyszerűen nem tanulta meg a saját érzéseinek kezelését
Forrás:  VGstockstudio/Shutterstock

Mindemellett ez egy gyermekkorból hozott rossz gyakorlat is lehet: sokszor a szülők büntetik a rosszalkodó gyereket ridegséggel és érzelmi elfordulással. Ezt a tanult viselkedést aztán az illető maga is alkalmazza felnőttként, mert nincsen más stratégiája egy hasonló problémás helyzet feloldására.  

Persze, az is előfordulhat, hogy a partner tudatosan manipulál a hallgatása által, és direkt választja az érzelmi zsarolás ilyen formáját. Ha pedig belemész ebbe a játszmába, és ezáltal eléri nálad amit akar, azzal sajnos csak megerősíted ezt a viselkedést, és egy véget nem érő spirálba kerültök. 

Ő mindig „győztesen" jön ki a helyzetből, te pedig alárendelt leszel. 

Mit tehetsz?  

Ne esdekelj és ne könyörögj a bocsánatáért. Hagyj egy kis időt neki és magadnak is a lehiggadásra. Amikor pedig már elcsitultak az érzelmi viharok, próbáljatok meg higgadtan beszélgetni a helyzetről. Mondd el neki, hogy bántó számodra a viselkedése, de ne lépj fel támadóan. Ne játszd a sértődöttet, és ne alkalmazd ugyanazt a stratégiát, mint ő. Inkább arra törekedjetek - és ebben kérhetitek párkapcsolati tanácsadó segítségét is - hogy megtaláljátok azt a közös hangot, amellyel hatékonyan tudtok egymással kommunikálni.   

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.