Szépség kívül, szépség belül

Fotó: Hirling Bálint/Origo -
Vajna Timi szépségkirálynő szépség Miss Universe Vajna Tímea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egész életemben zavart egy dolog, ami valami miatt máris teljesen természetes a társadalmunkban: a többség szerint a szépség és az ész szorzata nulla. A szépség és az ész nem férnek össze egymással: legalábbis nem a nőknél...

Persze, ezt a legtöbb ember nem vállalná fel. Sőt, fogadni mernék, hogy sokan nem is tudják, hogy valahol bennük is ott él ez a logikátlan előítélet. Mégis sokan meglepődnek, mikor egy szupermodell vagy szépségkirálynő valami okos dolgot nyilatkozik, majd legyintenek, hogy csak a szájukba adják a mondatokat. Sokan meglepve néznek egy csinos nőre akkor is, mikor kiderül, hogy sikeres is, a sikereit pedig ésszel érte el.

Vajna Tímea Fotó: Hirling Bálint/Origo

De egyáltalán mi is a szépség?

És miért fér valójában igenis össze a tudással és teljesítménnyel? Azt tudjuk, hogy a szépség szubjektív, és nem határozható meg pontos kritériumok alapján – hiszen ki tudja, mekkora a pontos orrméret, vagy milyen a tökéletes szem. Mégis elmondhatjuk, hogy vannak örök szépségek. Grace Kellyről vagy Marilyn Monroe-ról mindig a szépség jut eszünkbe, nem hiszem, hogy lenne egy ember is, aki azt mondaná rájuk, hogy csúnyák. Ők a legjobb bizonyítékai annak, hogy a szépség belülről is fakad.

A belső szépség az a dinamó, ami a világ legszebb embereit hajtja. A kedvesség, a büszkeség, a határozottság, az alázatosság és a nemesség. Kérdés, hogy erre törekedni kell-e, vagy születni kell rá. Egy dolgot tudok: nem elég jónak születni. Az, hogy jó emberek legyünk, kőkemény munka.

Kedvesnek kell lennünk, támogatónak kell lennünk, és nem szabad fájdalmat okozni soha senkinek, még akkor sem, ha minket sokszor bántanak meg. Meg kell tanulni adni, és meg kell tanulni hálásnak lenni, és ezt a hálát kifejezni.

Fotó: Hirling Bálint/Origo

Meg kell tanulni szeretni, és úgy szeretni, hogy ezzel valami jót adjunk a világnak.

Ha valaki jó, azt jelenti, hogy egész életében tanul, egész életében küzd. Ha pedig valaki küzd, és tesz valamit a jó érdekében, az már önmagában szép, és az illető is szép lesz.

Nem, nem tudunk mindannyian Grace Kellynek születni

Ez van, hölgyeim, ezzel nem tudunk mit tenni, ez a fránya genetika – marad az ápoltság, igényesség, humor, mosoly és jóság, mint fegyverek. És nyugodjunk meg, ezekkel bármit le tudunk győzni – legyen szó egy nekünk nem tetsző anyajegyről az arcunkon, vagy arról, ha szerintünk épp kicsit távolabb ül a szemünk a kelleténél. Ám egy biztos – és most jön a legjobb hír! – jónak születünk. Ezt a jót pedig csak építeni kell. Mindenáron.

Fotó: Hirling Bálint/Origo

Ezért is becsülöm a szépségkirálynőket, akik talán a legtöbbször találkoznak azzal az előítélettel, amiről a gondolatmenet elején ejtettem pár szót. Hiszen, ha valaki szép 21 évesen, az mit tudhat az életről, mit tudott letenni az asztalra, hogyan lehetne okos? Biztosan egész életében a hajával törődött, ahelyett, hogy könyveket vett volna a kezébe... Mert mindkettőt nem lehet, ugye? Mert aki így tartja, sose törődött a szépséggel? Mert ha igen, arra ugyanúgy nem lehet büszke az ember, ahogyan arra sem, ha sosem olvasott vagy művelődött.

Ezek a lányok – például a Miss Universe királynőjelöltjei – okosak, értelmesek, ezért lehetnek királynők. Igen, egy szépségkirálynő sokat foglalkozik a külsejével, rengeteg videót néz az interneten arról, hogyan tud különféle sminkeket elkészíteni, biztosan rengeteget foglalkozik a divattal és a szépségápolással, és rengeteget foglalkozik nemcsak azzal, hogy hogyan kell szépen mosolyogni, hanem azzal is, hogyan érheti el, hogy mások mosolyogjanak. És ha ez sikerül neki, az már maga a szépség egyik legfontosabb hozzávalója: örömet hozni ebbe a sokszor szürke életbe.

Sokszor elfelejtjük, de ezek a lányok nemcsak szépek akarnak lenni, de erre is törekednek. Rengeteg munkával, rengeteg kitartással egyre jobbak és jobbak akarnak lenni. Ezek a lányok harcosok. És az, hogy emellett gyönyörűek, csak egy óriási plusz.

Vajna Timi és a Miss Hungary szépségkirálynő-választás jelöltjei Fotó: Hirling Bálint/Origo

Végeredményben elmondhatjuk, hogy a szépség nem csak belülről fakad

De belülről is! És ha belül szépek vagyunk, akkor nem élünk előítéletekkel, és nem bántunk senkit. Minden bizonnyal Grace Kelly sem tette. És ezek a lányok sem teszik. Számomra ezért is példaképek, a kitartásuk és a kemény munkájuk mellett.

Ha pedig mindannyian csak annyit tennénk szépségünkért, hogy törekszünk arra, hogy jó emberek legyünk, nem csak mi válnánk szebbé napról napra... Hanem Földanyánk is szépségkirálynő lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.