Pesti mesék: te tudod, miért fekszik két ugyanolyan nevű tér egymás mellett Józsefvárosban?

Kettõs kereszt a Golgota téren, a fõváros VIII. kerületében. A kereszttel Józsefváros Önkormányzata a kommunizmus rémuralma alatt felrobbantott Golgota téri kápolnának állított emléket. A 7 méter magas kettõs kereszt Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászmûvész alkotása. Kétoldalt a tizennégy stáció kõoszlopa, melyeket Hermann Zsolt szobrászmûvész készített el. Fülkéikben a bronz dombormûvek Jézus keresztútjának állomásait mutatják be. A téren egykoron egy kálváriaút vezetett végig, a bibliai stációkkal és fasorral a két oldalán végén a Golgota kápolnával. Az eredeti kálvária szobrok a II. világháborúban elpusztultak, a kápolnát a hatvanas években lerombolták.MTVA/Bizományosi: Róka László
Róka László/MTI - Róka László
Kálvária tér józsefváros Pesti mesék
Ugyanarról kapta a nevét a józsefvárosi Kálvária és Golgota tér, ráadásul alig néhány száz méterre fekszenek egymástól. Hogy fordulhatott ez elő, és milyen érdekességeket rejt a környék története?

A főváros VIII. kerületén végighúzódó Baross utca eredetileg egy országút volt, ami összekötötte Pacsirtamezőt és Kőbányát. Pacsirtamezőnek azt a lakóterületet hívták, ami a 18. században Pest városának falain kívül afféle korabeli külvárosként kezdett el kiépülni, és amiből aztán Józsefváros lett 1777-ben, immár Pest részeként. Kőbánya egy Kőér nevű domb körül jött létre, amit már a középkorban is használtak – micsoda meglepetés – kövek bányászására, később pedig szőlőültetvények kaptak helyet rajta, hogy aztán fokozatosan be is népesüljön. A kettő között húzódó mai Baross utca a 18. században még a Major út nevet viselte, nem véletlenül: mellette majorságok, szántók, szőlők feküdtek.

A Major útból később Kőbányai út, majd Stáció utca lett. 

Utóbbi neve már az utca mentén a keresztút egyes állomásait jelképező stációkra utal, melyek egyben a katolikus szertartás körmenetének állomásai is, és aminek a végén a kálvária található, Krisztus halálának helyét megidézve

Ez a bizonyos kálvária(domb) az 1710-es években épült meg a mai Kálvária tér helyén, az már említett útvonal mellett, ekkoriban még messze kívül a városon. Hogy ez mennyire külterületnek számított, azt jól jelzi az is, hogy itt létesült mellette a környék legnagyobb temetője is a mai Kálvária-Diószegi-Dugonics utcák határolta területen. 1746 és 1749 között aztán megépült egy igazi építészeti-képzőművészeti csoda, egy barokk stílusú, kerek, árkádsoros, szobrokkal díszített kálváriaépület-temetőkápolna, ami aztán a tér névadója is lett. Az alkotója nem ismert, ahogy a keletkezéséről is csak legenda maradt fenn: eszerint egy Wistner (Vizner) Anna Mária adományából készült, aki egy özvegytől jelentős összeget örökölt azzal a kikötéssel, hogy a felét kegyes célokra kell felhasználni – majd miután Wistner Anna Mária egy házastársi vita során megölte a férjét, még nagyobb, még díszesebb épületet emeltetett vezeklésül.

Epreskert,
Egy igazi építészeti-képzőművészeti csoda, egy barokk stílusú, kerek, árkádsoros, szobrokkal díszített kálváriaépület-temetőkápolna, ami aztán a tér névadója is lett
Forrás: errearra.org

 

A 18. század második felében már rendszeresen látogatták a pesti hívők az elhíresült kálváriát, nagypénteken több nemzetiség több körmenete is ellátogatott ide. Még egy remete is lakott a kálvária mellett, aki afféle vallási csőszként vigyázott a hely fizikai és spirituális állapotára. Pest városa azonban rohamosan terjeszkedett, és az említett temetőt 1818-ban már fel is számolták, mert egyrészt megtelt, másrészt kellett a hely a házak számára. Az 1848-as szabadságharc során még imádkoztak a kálváriánál a nemzeti függetlenségért, de egyre inkább funkcióját vesztette az építmény, egyenesen felszámolásra ítélték. A művészi értékét felismerő Stróbl Alajos, a korszak vezető szobrásza mentette meg 1893-ban, és vitette át kőről kőre a Bajza utcai Epreskertbe a kálváriát, ahol aztán sok generációnyi képzőművész hallgató tanulmányozhatta a szépségét, és ahol a mai napig is megtekinthető.

Talán nem véletlen, hogy épp ezekben az években jött létre alig néhány száz méterre a Kálvária tértől egy másik kálvária a Golgota téren, amely közterület egészen biztosan nem véletlenül viselte eleinte az Új Kálvária tér nevet.

 1887-től kezdődően ugyanis itt épült ki afféle korabeli középosztálybeli lakóparként a Tisztviselőtelep, aminek a lakói persze templomba is szerettek volna járni. Erre a célra emeltek egy kápolnát 1885-ben a telep mellett, amihez egy hosszú kálváriaút vezetett, a két oldalán stációkkal. Ebből a területből lett aztán a Golgota tér, majd a Tisztviselőtelep lakói megépítették a Magyarok Nagyasszonya templomot miséző helyül, a második világháborúban pedig súlyosan megsérült a Golgota kápolna és a stációk is. A szocializmus idején balesetveszélyesnek nyilvánították, és elbontották, így üres lett a Golgota tér. A mai napig is nagyrészt az, de az egykori stációk közül kettőt sikerült megmenteni, és 2022-ben visszatérhettek Józsefvárosba.

Magyarország,
Budapest VIII.
Golgota tér, előtérben középen a kálváriakápolna, mögötte a Delej utca melletti háztömb látható
Golgota tér, előtérben középen a kálváriakápolna
Forrás: Fortepan/Hamori-Gyula

De a Kálvária tér sem maradt kálvária nélkül a híres épület elköltöztetése után. 1941-ben újra került ide egy kálvária, de a történelmi idők változásai miatt sokáig nem maradhatott, 1971-ben helyezték át a Rezső térre. Már csak azért is, mert ekkoriban nem a Kálvária tér nevet viselte: a szocializmus évtizedeiben a kommunista ifjúsági vezető Kulich Gyula nevét kapta meg. A kálváriáin kívül a színházáról is híres Kálvária tér 2014-ben újult meg, azóta egy egyre inkább dzsentrifikálódó környék kellemes közparkjaként működik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.