felnőtté válás érettségi vizsgák diákok érettségi
Az élet nagy kihívásai között az érettséginek kiemelt szerepe van. Egyesek szerint az érettségi vizsgán csupán az iskolai teljesítményt mérik, míg mások azt vallják, hogy felkészít az életre is. Mi az igazság? Valóban éretté tesz minket az érettségi?

Mekkora jelentősége van az érettséginek a mai világban? Sokan elkeserednek, ha az érettségi vizsgájuk egy-egy tantárgyból nem jól sikerül. Egy 3-as matekból, egy 2-es töriből, és rögtön azt gondoljuk: „ő biztosan nem egy érett felnőtt ilyen jegyekkel.„ Biztos ez? Valóban egy vizsgajegyen alapszik az, hogy ki mennyire érett? 

Az érettségi egy szűkebb, formális keretek között zajló teszt, amely csupán egy szelete az élet számos aspektusának.

„Mely pillanatban válunk gyermekből felnőtté? Fogalmam sincs. De azt tudom, hogy nem köthető életkorhoz, sem az érettségihez. Úgy történik meg, hogy észre sem vesszük. Kezdetben csak játszunk a barátainkkal, majd felfedezzük, hogy ők is érző emberi lények.„

- Will és a haverok című film -

Az érettség sokkal több, mint számok és eredmények. Hiszen ez a kifejezés magában foglalja az érzelmi intelligenciát, a problémamegoldó készségeket, az empátiát és az önállóságot is. Ezek azok a képességek, amelyek valójában segítenek sikeresen alkalmazkodni az esetleges kihívásokhoz és a folyton változó körülményekhez.

Az érettség egy folyamatos fejlődésen alapuló állapot, amelyet az életünk során alakul ki és alakul át. Ez a folyamat mindannyiunkat különböző időpontokban és módokon érinti, nincs két egyforma út. Tehát az érettségi letétele nem jelent teljes érettséget! De, ha megugorjuk ezt a kihívást, azzal nagy lépést teszünk a felnőtt létünk felé.

 Fontos mérföldkő az önértékelésünkben, önbizalmat ad csak az a tudat, hogy megcsináltuk, sikerült. Tény, hogy az érettségi vizsga fontos az oktatási rendszerben és a karrierépítésben is. Azonban az igazi érettség sokkal szélesebb és mélyebb fogalom, amelyet a mindennapi életben szerzett tapasztalatok és az azokból levont tanulságok határoznak meg.  S ha ezen séma alapján gondolkodunk, akkor sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, hiszen tudjuk, ez egy bizonyítvány, ami fontos, de nem minden.

Ahhoz, hogy igazán éretté váljunk sok tapasztalatra, kudarcra, tanulásra, felismerésre és fejlődésre van szükség. Bízzuk az életre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.