2015-ben sem marad el a Szent Iván-éj - Egy rövid, de varázslatos éjszaka története

Forrás: Northfoto -
varázslat kobold szellemek Szentivánéj szerelem ezotéria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az év legmisztikusabb éjszakáján a valóságon túli világ kapui tárva-nyitva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek közt, fények gyúlnak az éjszakában, és lángra lobbannak a szívek. Szent Ivánkor minden megtörténhet!
Forrás: WikiPedia

A régiek úgy gondolták, hogy a fény a téli napfordulón születik meg, és a nyári napfordulón ér uralkodásának csúcsára. A nap nyári diadaltora termékenység- és bőségünnep volt, melynek hagyományai mai keresztény neve ellenére – Keresztelő Szent Jánosról, szláv nevén Szent Ivánról nevezték el – jóval régebbre, a pogány időkre nyúlnak vissza.

A keresztény egyház tanításaiba remekül illeszkedett a fény és sötétség harcának misztériuma, így keresztény tartalommal feltöltve beillesztette ünnepei sorába – júniust a népi kalendáriumok sokáig Szent Iván havaként tartották számon.

Érdekesség:

Szent Jánost egyébként meglehetősen küzdelmesen szőtték bele az ünnep történetébe: Szűz Mária Erzsébetnél való látogatása alkalmával az Üdvözítő közelsége miatt János is megszenteltetett anyja méhében, Erzsébetet pedig eltöltötte a Szentlélek. A magzat Mária köszöntésére felujjongott az anyja méhében, és örömében ugrálni kezdett – a kissé nyakatekert magyarázat szerint ezért is szokás Szent Iván éjjelén tüzet ugrani.
A Szentivánéji álom című film (1999) Forrás: Northfoto

Keresztelő Szent János ünnepeként azonban jelentősége igen halovány, ellenben előestéjén a pogány kori szokások gyakorlása a mai napig széles körben dívik az északi féltekén.

Termékenységünnepként a nyári napforduló rítusainak egyik központi témája a pártalálás volt: a bőséget hozó éjszakai virrasztás alatt gyakran szövődtek szerelmek.

A pogány szlávok nem bízták a véletlenre a dolgot: ők rendre tóparton, örömtüzek mellett ünnepelték az eljövendő bőséget, és miután feláldoztak egy fehér tyúkot és egy fekete kakast, hosszas körtáncot lejtettek, míg ki nem aludtak a tüzek. Ekkor levetkőztek és a vízbe ereszkedtek, ahol az éj és a hullámok leple alatt óriási szexpartit csaptak.

Forrás: AFP/Christopher Polk

Tarkovszkij Andrej Rubljov című filmjében elevenített fel egy ilyen jelenetet.

Az északi népek mondái szerint a nyári napforduló éjszakáján megnyílnak a világok közti kapuk, és ilyenkor (hasonlóan a halloweenhez) szabadon járnak-kelnek a szellemek, manók, koboldok és tündérek az emberek között, és az arra elhivatottak könnyebben léphetnek velük kapcsolatba:

Shakespeare Szentivánéji álom című darabja ennek a hiedelemnek már-már paródiaszerű feldolgozása.

Az ünnep elengedhetetlen kelléke a tűz, mint a nap hatalmának szimbóluma – őseink tűzgyújtással támogatták az égi király uralmát. Örömtüzeket raktak, égő fáklyákkal körbejárva próbálták megóvni a termést és a jószágot a rossz szellemektől, vagy éppen – jelképezve a Nap égi útját – tüzes kereket gurítottak le a dombról egy folyóba vagy tóba. A tűzugrással a nap érlelte termés nagyságát szerették volna befolyásolni, ezért a legrátermettebb ifjak szívesen fitogtatták erejüket vele.

Forrás: AFP/Ksenya Avimova

Mivel a közösség sorsa függött a jó terméstől, ilyenkor a települések apraja-nagyja együtt ünnepelt, és ez a jó szokás máig fennmaradt: a Szent Iván-éj víg társasági esemény, amit vétek lenne egyedül tölteni! Szerencsére erre a varázslatos éjszakára könnyű programot találni – nálunk sajnos nem adnak ki munkaszüneti napot a felhőtlen megünneplésére, mint a szerencsés svédeknél, ezért idén a Szent Iván-éji bulik szombaton lesznek országszerte.

További érdekesség:

Szent Iván, vagy Keresztelő Szent János napja június 24., annak előestje, a 23-áról 24-ére virradó éjszaka a Szentivánéj. Valójában az ünnep apropóját szolgáltató nyári napforduló június 21-én van, de a naptárreformok miatt a hozzá kapcsolódó ünnep pár nappal eltolódott, és ez a távolság az idők folyamán csak nőni fog.

A nyári napfordulót talán a leglelkesebben a napsütésben szűkölködő Svédországban ünneplik. Az ünnep neve Midsommar, azaz nyár közepe. Észak-Svédországban a nap korongja ilyenkor csak félig tűnik el, majd újra emelkedni kezd. A Midsommar az év legnagyobb fesztiválja: májusfával, virágokkal és persze rengeteg alkohollal köszöntik a nyarat. Az ünnepet mindig június 23-hoz legközelebb eső hétvégére időzítik, és már pénteken - mely munkaszüneti nap - megkezdik a dáridót.

Szexpótlás, vagy érzelmi kielégülés? Intim játszmák, hamis érintésekhttp://www.life.hu/intim/20131030-a-szex-hianya-a-szexhiany-az-erzelmi-kieleguletlenseg-a-szingliseg.htmlA jó szex kedélyjavító, fiatalító, egészséges, zsírégető, továbbá a fejfájásra és az álmatlanságra is jó. Korábban összegyűjtöttük már azt a 6 jelet, ami elárulja, hogy szexre van szükségünk, arról azonban már nem szólt a fáma, hogyan jussunk hozzá egy jó menethez, amikor éppen senki sem rágja a küszöbünket. Sok esetben szexpótló tevékenységekkel.IntimThinkstockIzmos, napbarnított Adonisz, mint tökéletes férj? Ugyan már!http://www.life.hu/intim/20150619-a-sportolo-focizo-kigyurt-ferfi-a-boldog-hazassag-titka-egy-friss-kutatas-szerint.htmlEgy friss kutatás szerint a boldog házasság titka lehet, ha a férj edzett. Egy aktív férfi felesége ugyanis kisebb eséllyel szenved depresszióban. Ez azért persze nem ilyen egyszerű, így rögtön sikerült is bizonyítanunk az ellenkezőjét.IntimThinkstockRapidkéj az év legrövidebb éjszakáján - Szextippek a nyári napfordulórahttp://www.life.hu/intim/20150619-2015-junius-21-a-nyari-napfordulo-a-legrovidebb-ejszaken-is-erdemes-szexelni.htmlMint ismeretes, a nyári napforduló az év leghosszabb nappalát adja, következésképpen pedig a legrövidebb éjszakáját is. A nap június 21-én igencsak korán, 3 óra 46 perckor kel, és 19.44-kor nyugszik, hétfőn pedig szintén 3.46-kor bújik elő. Ez pedig ez jelenti, hogy ez a vasárnap éjszaka bizony jóval rövidebb lesz, mint a többi. Ettől függetlenül persze érdemes kihasználni.IntimThinkstockMár nem a hét év a fordulópont a kapcsolatokbanhttp://www.life.hu/intim/20150620-nem-a-het-ev-hanem-az-elso-evfordulo-a-fordulopont-a-kapcsolatokban.htmlAz emberek hosszú ideig úgy gondolták, hogy egy kapcsolat sorsa hét év elteltével dől el. Most úgy tűnik, hogy a fordulópont az egyéves évforduló, mert a nemi vágyért felelős tesztoszteron szintje ekkor jelentősen visszaesik.IntimThinkstockApa nélkül apák napján (is)http://www.life.hu/intim/20150619-apak-napjat-magyarorszagon-junius-harmadik-vasarnapjan-unneplik-kiveve-aki-nem.htmlAz apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Magyarországon június harmadik vasárnapján, vagyis 2015. június 21-én üljük, legalábbis azok, akiknek van kivel, és van mit...IntimThinkstockHoppá! A jóképű férfiak kevesebb állásajánlatot kapnakhttp://www.life.hu/intim/20150620-egy-kutatasbol-kiderult-a-jokepu-ferfiak-kevesebb-allasajanlatot-kapnak.htmlAz interjúztatók és a felettesek ellenfelet látnak a vonzó férfiakban, ezért kevésbé szívesen alkalmazzák őket - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint viszont csapatmunka esetén az elöljárók szívesen vetnek be jóképű kollégákat.IntimOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.