Egy csodás európai sziget csemegéje borzalmas betegséget okozhat: jól gondold meg, megkóstolod-e

Casu,Marzu,,Sardinian,Cheese,With,Larvae,Of,Piophila,Casei
Shutterstock/Copyright (c) 2019 Gengis90/Shutterstock. No use without permission. - Gengis90
különlegesség Szardínia sajt
Hallottál már a világ legveszélyesebb sajtjáról? A helyiek szerint isteni csemege, de mi sosem kóstolnánk meg. Elmondjuk, miért.

Közeleg a nyári szabadságok ideje, amikor a legtöbben új tájakat, országokat és különleges ételeket fedeznek fel. Valóban nincs jobb annál, mint amikor a tengerparton megihatunk egy jó pohár bort, vagy egy korsó sört, mellé pedig megkóstolhatjuk a helyi konyha legjavát. Abba bele sem gondolunk, hogy egyes ételek, helyi specialitások bizony veszélyesek is lehetnek.

Ebbe a kategóriába tartozik az egyik csodás európai sziget "csemegéje" is, aminek fogyasztása komoly betegséget okozhat, és árusítása már illegális. A szardíniai casu martzu sajt 2009-ben a világ legveszélyesebb sajtja lett a Guinness Rekordok Könyve szerint, de ez továbbra sem akadályozza a szárdokat abban, hogy elkészítsék, és - illegálisan - árulják is. A sajtot nagyon egyedi, különleges módon készítik, ugyanis az alapanyagokhoz férgeket kevernek, amik a sajtban kelnek ki, aztán végigjárják a terméket. Megemésztik a sajtban lévő fehérjét, ettől az krémesebb, lágyabb lesz.

Paolo Solinas, szardíniai ételszakértő elmagyarázta, miért szeretik a helyiek a case martzut, annak ellenére, hogy nagyon sokan gusztustalannak tartják.

„Pontosan a férgekkel való fertőzöttség ennek a sajtnak a varázsa és gyönyöre” - mondta a CNN Travelnek. „Kiváltságos, aki megkóstolhatja."

Giovanni Fancello, egy 80-as évei elején járó újságíró Szardíniáról elmondta: 

Mindig is ettünk férgeket. Már Plinius és Arisztotelész is írt róla. A casu martzu készítése a történelmünk része. Keletkezése a véletlen, a csoda és természetfeletti események eredménye.

Annak ellenére, hogy Szardínián rendkívül népszerű ez az étel, az Európai Unió területén tilos a forgalmazása. Ennek oka az, hogy a lárvák túlélhetnek a gyomorban, bejuthatnak a bélrendszerbe, onnan pedig az egész testbe, ahol kikelhetnek. Ennek ellenére évente körülbelül 100 tonna casu martzut állítanak elő körülbelül 2-3 millió értékben.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.