Víztakarékosság: megoldások, amelyekkel nemcsak a pénztárcádat, hanem a környezetet is kíméled

kert nő, locsolás virágok
Shutterstock - goffkein.pro
fenntartható fejlődés víztakarékosság öntözés
Még csak május eleje van, de már tikkasztó nyári meleg van, emiatt nemcsak nekünk, hanem a növényeinknek is plusz folyadékra van szüksége. Ám az állandó locsolás sokba kerül, nem beszélve arról, hogy a fenntartható fejlődés érdekében a vízpazarlást is vissza kell szorítani.

A tavaszi nyár, a 25 fok feletti hőmérséklet arra ösztönzi a gondos kertészt, hogy ne csak magt, de a növényeit is hidratálja, ám a túl sok víz nemcsak a növényeknek és a család pénztácájának árt, de a fenntartható fejlődést sem szolgálja. A következő víztakarékosságot segítő tippekkel sokat spórolhatsz.

A víztakarékosság első szabálya: a megfelelő növényt a megfelelő helyre

Mindannyian szeretnénk szép virágokat és saját konyhakertet. Előbbi az szemünknek csodálatos látvány, utóbbi az egészségünkre is jó hatással lehet. A dísznövényeknél nagyon fontos, hogy megtaláld a növény igényeinek legjobb körülményeket. Olyan kertbe, ahol szinte egész nap tűz a nap, szárazság és napfénytűrő évelőket érdemes ültetni. A jó, komposztált, trágyázott talaj is sokat hozzátesz a növények fejlődéséhez, némi tápanyaggal a vízmegtartás is jobb lehet. Az echinacea, cickafark, verbéna és hasonló, gyönyörű és nagyon hasznos gyógynövény jól bírja a sivatagi körülényeket, kevés locsolással is beéri. Árnyékos helyekre árnyéktűrő növényeket érdemes ültetni, amelyek szintén kevés vízel érnek, mit például az árnyékliliom, amelynek rengeteg fajtája létezik, egyik szebb, mint a másik. nem igényel sok locsolást, sőt, ha több vizet kap a kelleténél, a gyökerei elrohadhatnak, így igazán hálás növénynek számít. Ugyanide nyugodtan ültethetsz tollbugát is, és a talajtakaró növények is sokat segíthetnek a megfelelő vízgazdálkodásban. A konyhakerti növényekre ugyanez vonatkozik, nem minden zöldség szereti és bírja, ha egész nap égeti a nap. A kertészetekben dolgozó szakemberek szívesen segítenek, érdeklődj bátran, mondd el, milyen körülmények közé szeretnél növényeket ültetni.

Ott locsolj és azzal, ahol és amivel kell

A hagyományos locsolásnak mára leáldozott. A tömlő végére rengeteféle vízspóroló fejet lehet már kapni. Ültetéskor a kimondottan a gyökeret célzó öntözőfejek a legalkalmasabbak, hiszen ilyenkor a növénynek sok vízre van szüksége a gyökrersedéshez, viszont csak a földlabdát érő vizet tudja ehhez hasznosítani. A locsolás jobb este végezni, amikor a víz nem párolog el a talaj felszínéről, hanem a gyökerekig hatol. A nappali öntözéskor kijuttatott víz jelentős része elpárolog, ezért ez roppant pazarló módja a virágok itatásának. A szórófejes megoldások mellet kiváló módszer a csöpögtetős öntözés, amely csöpögtetőrendszer kiépítésével lehetséges. annak ellenére, hogy nagyon komolyan hangzik, nem túl költséges, gyorsan megtérülő projekt. Kaphatóak olyan a földbe helyezhető szilárd, lassan feloldódó tápanyagok, amelyek egyúttal a vízgazdálkodásban is segítenek. Érdemes az öntzést is a kertészetekben dolgozó kertészmérnök szaemberekkel megvitatni, akik a terület nagysága, a talaj milyensége és az elültetett növények igényei alapján tudják a lehető legjobb megoldást javasolni. 

Mulcsolj, így hetente egyszer, sőt ritkábban is öntözheted a növényeket

tuja, ágyás talajtakarás
Mulcsolj, mulcsolj és mulcsolj!
Forrás: Eduard Kalinin/Shutterstock

A talajtakarás nagyon fontos pillére a vízspórolásnak. Mulcsolj, mulcsolj és mulcsolj! Legyen az fakéreg, szalma vagy éppen érett komposzt — ez a lehető legjobb megoldások egyike —, a lényeg, hogy ha beültetted a kerted, ágyásod, magas ágyásod, fedd be valamilyen természetes anyaggal a talajt. A mulcsolás abban segít, hogy a víz a felszínről ne tudjon elpárologni, a föld sokáig megőrzi a nedvességtartalmát, így csak ritkán kell locsolnod. Van, aki azt mondja, heti egyszer locsol, van, aki csak 2-3 hetente egy alkalommal öntözi a növényeket, de semmiképpen nem minden nap, pláne nem napi kétszer. A talajtakarás másik nagy előnye a víztakarékosságon túl, hogy megszűnik a gazolással töltött idő, ugyanis a mulcs alatt a gazok elpusztulnak. 

Gyűjtsd az esővizet

Biztos te is megfigyelted, akárhogy is locsolsz, elég egy kis eső, utána sokkal többet fejlődnek a növényeid, mint amennyit a kitartó öntözés során. Már csak ezért is érdemes esővízgyűjtésbe fognod. Számos lehetőséged van, a dizájnos 70-100 liter víz begyűjtésére alkalmas, a kert díszeként is kitűnő tartály mellett a sima hordó is alkalmas rá. A legjobb, de szakembert és kiépítést igénylő verzió a föld alatt elhelyezhető, különböző méretekben kapható, hatalmas mennyiségű vizet öszsegyűjtó tartály, aminek a költsége nem kicsi, sőt, de megtérül, nem is különösebben hosszútávon. A kisebb hordószerű esővízgyűjtőkhöt locsolótömlő is csatlakoztatható, de ha csak sima műayag hordókba gyűjtesz sincs semmi probléma, házilag is össze tudod barkácsolni a tömlőcsatlakoztatást. Fontos, hogy a víz algásodásának megakadályozás érdekében ne átlátszó vagy fehér hordót használj. 

esővíz, kislány locsolás
Gyűjtsd az esővizet
Forrás:  Halfpoint/Shutterstock

Ne feledd, a víztakarékosság nemcsak a pénztárcádat kíméli, hanem a környezetet is, hiszen a fenntartható fejlődés alapja.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.