"Kell egy kis áramszünet!" - Social detox az érettségi idején

tanulás, vizsga
Africa Studio/Shutterstock - Africa Studio
elszigetelődés nehézségek feltöltődés közösségi média
A feszültség a tetőfokára hág az érettségi időszakában. Bizonytalanok vagyunk, hogy mivel teszünk jót és mivel ártunk a sikeres vizsgáknak. Sokan tartanak egy kis elszigetelődést a közösségi média felületektől és fizikailag is a környezetüktől. Ezt vajon jól teszik?

Hamarosan itt a szóbeli érettségi, ilyenkor érzelmileg felfokozott állapotba kerülnek a diákok. Ez óriási pszichés teher számukra. Szóbeli megmérettetés előtt állnak, ráadásul nagy tétje van. Nincs olyan diák, aki ne félne ettől a kihívásoktól teli időszaktól. Ez a pár hét alapvetően együtt jár azzal, hogy az ember fél, retteg, nem alszik. Legtöbben megpróbálnak különböző megoldási stratégiákat felállítani annak érdekében, hogy hogyan is vészeljék át ezt az időszakot.  

Sokan a fejükbe veszik, hogy nem beszélnek senkivel, nem találkoznak a barátaikkal és a közösségi média felületeit sem böngészik a sikeres vizsga érdekében. Vajon ez helyes elgondolás ilyenkor? A social detox inkább káros, mint hasznos?

Alapvetően társas lények vagyunk, szeretnénk kapcsolódni a másikkal - mondja Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus. A kérdés a kapcsolódás milyenségén van és azon, hogy ez mit is vesz el pontosan az életből. Ha a tanulás helyett használják a diákok a közösségi oldalakat, vagy az internetes játékokat, az valóban eltereli a figyelmüket, csökkenti a sikeres vizsgázás valószínűségét.

A mértéken van a hangsúly. Fontos annak a tudatosítása, hogy a másik emberhez való kapcsolódás leginkább tölt és nem levesz. Ha a barátokkal együtt átbeszélik a tételeket, sétálnak egyet vagy a párjukkal találkoznak, a feszültségérzet is csökkenni fog bennük.

lányok könyvek együtt tanulás
Lelkileg jót tesz, ha a barátokkal együtt átbeszélik a tételeket
Forrás: William Perugini/Shutterstock

Természetesen nem feltétlenül részegre kell inni magukat a hétvégén a haverokkal, ez már egy szélsőséges formája a másik emberhez való kapcsolódásnak.    

Általában a szülőktől ered, hogy a gyerek zárkózzon be a szobájába és tanuljon. Sokan meg vannak arról győződve, hogy a gyermekük így lesz sikeresebb. Ám, ez nem biztos, hogy így van.

Bízni kell a fiatal felnőttekben, meg kell nekik adni a lehetőséget, hogy mérlegeljenek, felnőttként kell őket kezelni. Kontroll nélkül nem szabad nekik bármit megengedni, de hallgassuk meg, hogy számukra akár egy baráti találkozás adna valamit, vagy nem - emelte ki a szakember.

A szakértő szerint, ha teret adunk nekik, kevesebb ellenállásba ütközünk, így nagy az esély rá, hogy a vizsgák is sikeresek lesznek. A szülő feladata, hogy támogassa és bátorítsa a gyermekét ebben a nehéz időszakban.

A közösségi média felületek használatának másik oldala pedig az, amikor besokkallunk az ott látottaktól. Ha úgy látjuk, hogy függőség alakult ki és csak ront a kedélyállapoton, akkor érdemes hátralépni és más utat választani, más eszközt használni a feltöltődéshez.  

Smartphone,Is,In,Separate,Wicker,Box,With,Inscription,Digital,Detox
Nem mindenkinek segít az elhatárolódás
Forrás: Svittlana/Shutterstock

Egyéni szinten dől el, hogy ki hogyan reagál egy ilyen kihívásokkal teli időszakban. Nem mindenkinek segít az elhatárolódás. 

Így tehát van, akinél csak elég a napi korlátozás. Ha csak reggel és este bújja a közösségi felületeket és a nap többi részében koncentrál a vizsgatételekre, akkor ugyanolyan sikeres lehet az adott fiatal, mintha social detoxra kényszerülne a nehéz időkben - fejtette ki a pszichológus. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.