3 étel, ami teljes kiőrlésű változatban finomabb

Forrás: Dreamstime -
sajtos rúd kihíváséve2016 tojásos nokedli pizza étel teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A májusi hónap kihívása szerint csak teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk. Ez nem is annyira nehéz feladat, mint az ember elsőre gondolná, hiszen már a pékségek és a boltok is rengeteg ilyen áruval várják a vásárlókat, ráadásul az otthoni sütés-főzésnél is könnyen lecserélheted a hagyományos lisztet. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek teljes kiőrlésű liszttel is isteni finomak.

Saját, jól bevált, egészséges receptjeinkben a teljes kiőrlésű liszthez általában zablisztet is szoktunk adni, ami szintén nagyon egészséges, és hasonlóan gazdag rostokban, de kicsit könnyedebb ízt ad az ételnek.

Pizza

Forrás: Dreamstime
  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg zabliszt
  • 10 g élesztő
  • 30 g cukor
  • 15 g só
  • 3 dl langyos víz (vagy amennyit a tészta felvesz)

Keverd össze a liszteket a sóval. A tál közepére csinálj egy mélyedést, ahova öntsd bele a cukrot és az élesztőt, majd mehet rá a langyos víz is. Kezdd el összedolgozni a liszttel, majd jöhet a dagasztás. Ha kész vagy a tésztával, rakd meleg helyre kelni. Addig paradicsomsűrítményből, fokhagymából és friss zöldfűszerekből elkészítheted a szószt, és a pizzára szánt zöldségeket is felvághatod. Lehet ez például lilahagyma, olívabogyó, tehetsz rá kukoricát, és persze a sajt se maradjon el. Amikor megkelt a tészta, szedd egyenlő részekre a szerint, hogy milyen vastagon szeretitek a tésztát. Nyújtsd ki, pakold meg, és mehet is a sütőbe 200 fokra.

Miért használj teljes kiőrlésű lisztet?

Mert sokkal gazdagabb rostokban. A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is.

Tojásos nokedli

Forrás: Dreamstime
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tojás
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 3 dl víz (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 2 kk só

Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd szaggatóval szaggasd a lobogó vízbe. Ha megfőtt, tésztaszűrőben szűrd le. Négy tojást verj fel, majd kezdd el sütni a lábosban. Amikor még folyós, tegyél hozzá megfelelő mennyiségű nokedlit, süsd néhány percet, forgasd meg párszor, és már kész is az egészséges főétel.

Sajtos rúd

Forrás: Dreamstime
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg zabliszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 tk só
  • 2 db tojássárgája

A lisztben előbb keverd el a sót, majd gyúrd össze a vajjal. Ezután jöhet a tejföl és a tojássárgája. Ha összegyúrtad a tésztát, nyújtsd ujjnyi vastagságúra, majd kend meg tojásfehérjével. Ha igazán egészséges csemegét akarsz, sajt helyett akár szezámmagot is szórhatsz rá. Derelyevágóval vágj egyforma rudakat, majd mehet 200 fokra a sütőbe.

3 variáció egészséges palacsintára

A palacsinta egy szuper étel, így nem csoda, hogy minden variációját imádjuk. Ezúttal három egészséges receptet mutatunk, amelyeknél csupán a lisztre és az édesítőszer használatára kell odafigyelni. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.