Magnézium nélkül nincs élet

Forrás: Thinkstock -
hatás magnézium ásványvízmg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges szervezet működésének egyik nélkülözhetetlen alappillére a magnézium. Ez az ásványi anyag az idegsejtek működésén túl részt vesz a csontok és a fogak, illetve az érfalak épségének megőrzésében is, hiánya pedig egy sor kellemetlen tünetet okozhat.

Gyakran ébredsz hajnalban arra, hogy görcsöl a lábad? A legkisebb dolgon is azonnal felhúzod magad? Netán rossz a kedved mostanában? Talán nem is gondolnád, de ezek a tünetek mind arra hívhatják fel a figyelmed, hogy túl alacsony a szervezeted magnéziumszintje.

Az éjszakai lábgörcs magnéziumhiányra utal Forrás: Thinkstock

Komoly betegségeket is okozhat a hiánya

Ez a test normál működéséhez szükséges ásványi anyag több mint 300 enzim munkájában vesz részt, hiánya pedig

nem csupán egy sor kellemetlen tünetet, hanem komoly betegségeket is okozhat.

Ilyen lehet például a szívritmuszavar, a magas vérnyomás, a szapora szívverés, a csontritkulás, a depresszió és a cukorbetegség is.

Ha azonban kellő mennyiségű magnéziumhoz juttatod a szervezetedet, nem csupán a hangulatodon és az erőnléteden fogod érezni a változást. Ez az ásványi anyag ugyanis nemcsak az idegrendszer helyes működését támogatja, hanem a csontok és a fogazat, illetve az érfalak épségének megőrzésében is nagy szerepet játszik. Ezzel a csontozatod és a szíved egészségét egyaránt véded.

A magnéziummal a szíved egészségét is véded Forrás: Thinkstock

Mennyi az annyi?

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy felnőtt férfinak 400 mg, egy felnőtt nőnek pedig 300 mg az ajánlott napi mennyiség.

Mindehhez érdemes elsősorban természetes forrásokból hozzájuttatni a szervezetet.

Fogyassz sok olajos magvat, különösen a napraforgómag, a mandula és a brazíliai dió gazdag ebben az ásványi anyagban, de a zöld színű zöldségek, mint a mangoldsaláta, a spenót, a borsó is sok magnéziumot tartalmaz, ahogyan a halfélék, a bab és a zabpehely is.

Ügyelj rá, hogy a terhesség, a szoptatás, az intenzív sportolás, a klimax, illetve egy-egy stresszesebb időszak megnöveli a szervezeted magnéziumszükségletét, ilyenkor akár nagyobb mennyiség pótlására is szükség lehet. Egyes gyógyszerek, gyógykészítmények, illetve a hányás, hasmenés és a bélrendszer más megbetegedései is csökkenthetik ennek az ásványi anyagnak a szintjét.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.