Alig féléves koraszülöttet élesztettek újra a mentősök

Forrás: Thinkstock -
mentő koraszülött újjáélesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy 24 és fél hetes terhes kismama görcsölni kezdett, majd világra hozta koraszülött gyermekét. A helyszínre érkező mentősöknek már életet kellett menteni.

A napokban egy budapesti címre riasztották a mentőket, mert egy kismama szörnyű hasgörcsökre panaszkodott. A kiérkező mentősöket az asszony édesanyja fogadta azzal, hogy megszületett a baba, és úgy látja, halott - olvasható az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Az ápoló és a gépkocsivezető befutottak a lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő édesanya a fotelben ült, lába között köldökzsinóron élettelen gyermekével. Gyors vizsgálat után kiderült, hogy a baba nem lélegzik és

szíve mindössze 60-al vert, ami folyamatosan csökkent.

A mentősök a konyhaasztalon helyet csináltak az ellátáshoz, az újszülött melegítéséhez lámpát tettek a baba fölé és oxigén adása után a köldökzsinórt elvágták. Az anyukánál shockfektetést alkalmaztak és megkezdték a baba szájjal történő lélegeztetését, amelynek hatására szép lassan kúszott fel az újszülött pulzusa, majd a spontán légzése is elindult,

végül megmozdult és gőgicsélt.

Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A mentősök az édesanyát és gyermekét kórházban szállították és stabil állapotban átadták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.