Akkor most zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Forrás: Thinkstock -
betegség paradicsom egészség zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár megkerülhetetlen, vitamindús, piros zöldsége a paradicsom – vagy éppen gyümölcse? Végre tisztázzuk, hogy a paradicsom melyik kategóriába tartozik.

Mitől függ, hogy valami zöldség-e?

Hazánkban a nyelvészet és a növénytan iránt kicsit is érdeklődő emberek gyakran vitáznak arról, hogy a paradicsom pontosan zöldség, avagy gyümölcs. A kérdés sajnos nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, hiszen a növényeket többféle szempont alapján szokták besorolni. A zöldségfélékhez tartozhatnak olyan növények is, amiknek szigorúan botanikai értelemben vetten a gyümölcsét fogyasztjuk, ilyen az avokádó, az uborka, a tök, a paprika vagy a paradicsom. De mivel a zöldség nem botanikai kifejezés, ezért nem jelent ellentmondást az, hogy bár zöldségnek tekintjük, egy növényi rész botanikailag gyümölcs.

Forrás: Thinkstock

Édes vagy nem?

Hazánkban a köznyelvben általában egyszerűen döntjük el a kérdést: az a termés, ami finom édes, gyümölcsnek számít, míg a nem édes ízű zöldségnek. Igen ám, de például az egyértelműen gyümölcsként számon tartott görögdinnye egy régi fajtája teljesen uborkaízű, és kóstolás alapján mindenki a zöldség kategóriába sorolná, és ugyanezt fordítva elmondhatjuk egy ázsiai uborkafajtáról, ami viszont kifejezetten édes. A mézédes sárgadinnye eredeti változata is egyértelműen az uborkára emlékeztet, míg a rebarbara, amit édesítve süteménybe, szószba teszünk, igazából egy növény szára. A kérdést tovább árnyalja, hogy a paradicsomok között is találni olyan faját, mely kifejezetten édeskés, így akár gyümölcsként is megállná a helyét. Mindezek ellenére a paradicsom az uborkához és a paprikához hasonlóan a zöldség kategóriába tartozik, és erről még bírósági papírja is van.

Bíróság mondta ki, hogy a paradicsom zöldség

Az Egyesült Államokban komoly bírósági ügy lett abból, hogy a paradicsom a zöldség vagy gyümölcs kategóriába tartozik-e. A kérdés a Nix vs. Hedden ügynél került elő, mikor egy 1883-ban hozott vámszabály szerint az importált zöldségek vámkötelesek, míg a gyümölcsök nem. A vámtörvény életbe lépése után John Nix, John W. Nix, George W. Nix és Frank W. Nix keresetet nyújtott be a New York-i kikötő adóbehajtója ellen: a Nyugat-Indiából importált paradicsom után befizetett vámot követelték vissza, mondván, hogy a paradicsom igazából gyümölcs, így nem lehet vámköteles. A tárgyaláson persze előkerült a már említett botanikai definíció is, amire az alperes ügyvédje olyan szavakkal vágott vissza, mint padlizsán, uborka vagy paprika – botanikailag ugyanis ezek is gyümölcsnek minősülnek. A vita nem csitult, az ügy pedig egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, ahol végül a nyelvhasználati érvelés mentén egyhangú döntéssel kimondták, hogy a paradicsom zöldség.

Paradicsom a cukorbetegeknek? http://www.life.hu/drlife/20140430-a-paradicsom-szerepe-a-cukrorbetegseg-gyogyitasaban.htmlKiváló szuperélelmiszer a paradicsom akkor is, ha a cukorbetegség miatt diétát írtak elő -segít kordában tartani az ingadozó vércukorszintet. Dr. Life--Sebek, fekélyek, hólyagok: a paradicsom a megoldás!http://www.life.hu/drlife/20140430-sebek-fekelyek-holyagok-a-paradicsom-a-megoldas.htmlKisebb sebek vagy bőrgyulladások esetén a népi gyógyászat gyakran használta a paradicsomot: kiválóan távolítja el a méreganyagokat, és gyorsítja a gyógyulást.Dr. Life--Tényleg hatékony rákfegyver a paradicsom?http://www.life.hu/drlife/20140430-a-paradicsom-csodalatos-hatasai-a-dagantos-betegsegek-legyozeseben.htmlKi gondolná, hogy a gyakran fogyasztott mindennapos piros zöldség ilyen jó hatással van a szervezetünkre – még a rák megelőzésében is segíthet!Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.