Te tudod, hogy mi történik valójában, amikor ropogtatod a csuklód? Nem az, amire gondolnál

Forrás: Dreamstime -
mítosz ropogtatás hang csukló buborék
Kering egy mítosz, miszerint, ha valaki sokat ropogtatja a csuklóját, akkor idős korában biztosan ízületi gyulladással fog küzdeni. Egy felvétel azonban megdöntötte ezt a teóriát. 

A Redditen keringett egy felvétel, amelyben elmagyarázták, hogy pontosan mi történik akkor, amikor valaki ropogtatja a csuklóját.

A gördülékeny mozgásért és a csontok összetartásáért az ízületi résen belül található ízületi folyadék a felelős. Ez az ízületi folyadék oldott gázokat tartalmaz, főleg CO2-t. Amikor kiropogtatjuk az ujjainkat vagy a csuklónkat, az a bizonyos mozdulat nyomásváltozást hoz létre és az említett gázok buborékká alakulnak át. Ezek a buborékok azonnal összeomlanak, és ez az összeomlás okozza azt a reccsenő hangot, amelyet egyeseknek még hallgatni is kellemetlen.

Te tudod, hogy mi történik valójában, amikor ropogtatod a csuklód? Nem az, amire gondolnál Forrás: Dreamstime

„Körülbelül 20 percet kell várni ahhoz, hogy a megmaradt buborékok feloldódjanak, mielőtt újra ropogtatnánk a csuklónkat" - magyarázzák.

A szakértő szerint az ujjak vagy a csukló ropogtatásának nincsen hosszú távú következménye, tehát nem okoz a későbbiekben ízületi gyulladást - írja az Unilad.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.