Ez történik az agyaddal, ha reggel az első dolgod a közösségi média használata

közösségi oldal telefon reggelente agyhullám
Rengetegen nyúlnak egyből a telefonjukért ébredés után: most kiderült, mi történik az agyunkban, ha reggel az első dolgunk a közösségi oldalak pörgetése. 

Lehet, hogy élvezetes a kora reggeli görgetés és olvasgatás, nem véletlen, hogy reggelente sokan nyúlnak automatikusan a telefonjukért, és kezdik a napjukat a közösségi oldalakon. Egy idegtudós szerint azonban egyáltalán nem tesz jót az agyunknak, ha ezt a rutint követjük.

Reggelente ne a telefonozás legyen az első dolgunk Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 A_B_C/Shutterstock. No use without permission./A_B_C

Emily McDonald, aki évek óta tanulmányozza az agyat, és jelenleg az idegtudományi doktori cím megszerzésén dolgozik, egy TikTok-videóban osztotta meg, mi is történik a fejünkben a közösségi oldalak hatására. Kezdetnek megosztott egy praktikus útmutatót az agyhullámok különböző típusairól: delta, théta, alfa, béta és gamma.

  • Delta: a mélyalváshoz kapcsolódó leglassabb agyhullámok.
  • Théta: lelassult agytevékenység, csaknem annyira, mint mélyalvásnál.
  • Alfa: az agyunk még dolgozik, de ellazult állapotban vagyunk.
  • Béta: az ébreség állapota, ilyenkor az agyunk gyorsan reagál.
  • Gamma: legmagasabb frekvenciájú agyhullám, nagyon koncentrált állapot.

"Az első dolog, amit tudnunk kell, hogy amikor reggel felébredünk, az agyhullámaink átmennek a delta, théta, alfa, majd a béta állapotba, vagyis egyre éberebbek és éberebbek leszünk" - mondta Emily.

A tudomány szerint az agy fokozatosan ébred fel, átmegy minden állapoton, mielőtt eljutna a bétáig - de ha egyből elkezdjük görgetni a közösségi oldalakkat, azzal átugorjuk ezeket a szakaszokat - írja a Metro.

"Ha reggel az első dolgod, hogy megnézed a telefonodat, akkor az agyad egyenesen a béta állapotba lép, ez azt eredményezi, hogy a nap hátralévő részében még több stressz fogja érni" - mondja Emily. A dopaminszintet is növeli a közösségi média, ezért fogunk a nap folyamán újra és újra vágyni arra, hogy megnézzük.

@emonthebrain Replying to @user9955830579983 Neuroscience-backed Morning routine ☀️ #morningroutine #wellness #selfcare #mentalhealth #neuroscience #positivemindset ♬ original sound - emily | neuroscientist

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.